Inspireras till det perfekta kastet tillsammans med Tellis Katsogiannos

Välkommen till en kastkurs där du inspireras och får tips på hur du kan utveckla din kastteknik och uppleva känslan av det perfekta kastet.
Aktiviteten arrangeras av Sportfiskarna Blekinge och Svenska Castingförbundet och du deltar helt utan kostnad. Om du vill tar du med dig ditt egna spö och ett gott humör.

 
Välkommen till Dragsö Camping den 7 maj eller till Kronolaxfisket i Mörrum, den 8 maj, klockan 16.30-20.00.

Vi bjuder på kaffe och macka.

Anmälan
  • Här skriver du om du kommer till Dragsö camping eller Kronolaxfisket i Mörrum.

En resa i gemenskapens tecken!

Vägen mot Europas första kastpoolsarena!

För 10 dagar sedan påbörjades resan mot Kaliforninen och det äventyr som väntade för mig själv (Sara), Anna-Karin, Lotta och Annelie från Svenska Castingförbundet. Målet med resan var att samla kunskap, fakta och erfarenheter inför ett eventuellt bygge av kastpooler i Blekinge och Ronneby Brunn. 

Under dom dagar vi var i Klaifornien besökte vi sammanlagt 4 klubbar och deras pooler.

Vår vårsta träff var hos Willie och Golden Gate Angling and Castingclub, med ett medlemsantal på 1300 medlemmar är dom en av dom strösta klubbarna och kanske mest framgångsrika när det kommer till att ta hand om många medlemmar samtidigt i träningssammanhang.  Dagen då vi var där hade dom öppet för prova på för både medlemmar och icke medlemmar. Man delade in kastarna i grupper. Det fanns totalt fyra grupper att välja mellan beroende på hur duktig du var. Denna dag kom det cirka 150 personer som ville bli bättre på att kasta med spö. Klubben var redo med utbildade instruktörer. Alla som var där för att hjälpa till var volontärer.
            Trots regn och kyla denna dag så kunde man ta på glädjen kring att kasta med spö och att tillsammans lära sig känslan av det perfekta kastet. Det var en häftig upplevelse!

Resan fortsätter till Oakland Casting Club där vi träffade Chris Korich som är tränare för den duktiga tjejen Maxine McCormick som storslaget tagit sig in i världstoppen i flugkastning endast 14 år gammal. Klubbens pool var en betydligt mindre byggnation än i Golden Gate men vädligt tillgänglig för människor runt om kring. Vi fick många tips från Chris hur vi ska tänka om vi bygger pooler i Sverige för att bygget ska bli så bra som möjligt. Han passade även på att coacha oss, vilket vi inte tackade nej till. 

Nu var det dags att hoppa in i bilen och börja köra mot Los Angeles och Long Beach Casting Club, på vägen stannade vi till i Pasadena där även den klubben hade en pool. En stor pool där dom amerikanska mästerskapen ska hållas. Här träffade vi inte klubben utan strosade runt själva för att se hur dom konstruerat poolen. Det som var speciellt med detta bygge var att dom har belysning runt poolen vilket gör att du kan träna kvällstid. 

Framme i LA och Long Beach Casting Club, denna helg vankades det tävling och därför var det många på plats när vi besökte klubben. Vi träffade Maxine som vi senare fick se tävla vilket var en fröjd för ögat, otroligt duktig.
            Poolen här låg väldigt fint till, den låg i en park som var tillgänlig för många människor, det var öppet och väldigt vackert runt om kring. Även här fick vi många tips om hur vi skulle kunna bygga. Vi blev väldigt bra omhändertagna och människorna var välkomnande och intresserade av vad vi planerar i Sverige. 

Jag fick en lektion av Chris i både precision och längd. Han är verkligen en underbar coach som vet vad han pratar om när det kommer till flugkastning. 

Veckan i Kaliforninen är slut och det är dags att summera. Vi pratar om att idrott ska vara inkluderande och för alla, det vi fått uppleva denna vecka är verkligen allt det. Här välkomnar man alla på den nivå man är och vill att alla ska vara en del i gemenskapen kring att kasta med spö. Man ser utvecklingen som den största framgången.  Nästan alla vi träffat under veckan har sagt "We just have fun".  Och så är det, man kastar för att det är roligt, och poolerna gör detta möjligt. Man vill bara kasta igen och igen. Poolerna är en samlingspunkt för alla som är intresserade. Dom hjälper människor att umgås samtidigt som man få utöva det man älskar. Du kan sedan själv välja om du vill tävla eller om du vill ge dig ut i världen för att dra dom där fiskarna du alltid drömt om. Men att träna på något är nyckeln till allt. Att samlas kring en sådan här plats är bara helt underbart! 

Svenska Castingförbundet bjuder in till årsmöte 2019

Söndagen den 31 mars kl. 9.30 – 11.00, är alla föreningar välkomna till Svenska Castingförbundets årsmöte.
 

Inspiration och utbildningshelg avslutades med inomhus SM för lag i grenen haspel arenberg.

En helg fylld med kunskap, glädje, äventyr, nervositet och gemenskap.

I helgen skulle inomhus SM i lag avgöras på Lillsveds idrottsfolkhögskola. I samband med tävlingen arrangerade Svenska Castingförbundet en inspiration, träning och utbildningshelg för landets föreningar, funktionärer och domare.  Helgen fylldes med utvärdering av VM 2018 som hölls i Ronneby samt planering inför VM 2020. Temat för utbildningen var inomhus SM, alla fick utbildning i hur man kan bygga banor för en inomhustävling och genomgång av upplägget för en lagtävling. Tanken är att fler ska kunna arrangera inommhustävlingar i den egna klubben men även finnas med som funktionärer vid nationella tävlingar.  Lördagen flöt på bra och avslutades med en rolig aktivitet i form av ett äventyr där samarbete var ordet för kvällen.

Söndag och inomhus SM.
Sex lag ställde upp i årets inomhus SM, totalt 25 deltagare. Och vilken tävling det blev, spännande från början till slut. Kampen om medaljerna avgjordes först i sista matchen, då stod det klart att IS Linné 1 med Gustav Kransberg, Robert Östlund och Henrik Österberg tagit hem guldet. Viggbyholm fick efter hård kamp ta hem silvermedaljen till prishyllan. IS Linné 2 fick kämpa om bronsmedaljen mot ett otroligt stakt Lillsveds IF. Lillsved fick tillslut se sig besegrade. 
Alla gjorde fina instatser och kämpade hela vägen, tack för denna gång. Vi ses nästa år!
Den som tränar mest blir bäst.

IS Linné 1

Henrik Österberg, Gustav Kransberg och Robert Östlund

Viggbyholm

 Linnea Morild, Per Rönnberg och Marko Latvala. Lars Erik Eriksson tävlade även han för Viggbyholm men inte med på bild. 

IS Linne 2

Sara Tjälldén, Anna Karin Söderqvist och Mona Wantorp.

Klicka på bilden för att läsa om Pluggvar och hans vänner! Klicka på bilden för att läsa om Pluggvar och hans vänner!
Casting på schemat
Onsdag 31/10

Höstlovsaktiviteterna  är i full gång ute i landets skolor. Idag fick Blåklintsskolan i Mjölby besök av castingförbundets föreningsutvecklare Sara som instruerade i grenen Haspel Arenberg.
    Dom yngsta barnen fick också höra historien om Pluggvar och hur han lärde sig det perfekta kastet. Sedan var det dags att kasta, smäll efter smäll hördes i plåten och glädjen över att träffa den svarta pricken var total. En lyckad dag för skolans elever.

 
Metodutveckling för rörelseanalys inom casting/flugkastning
I helgen var elitgruppen på Bosön, detta i samband med ett utvecklingsprojekt som castingförbundet valt att kalla det perfekta kastet. Det är en bred satsning kring hur man utvecklar sin förmåga/prestation samt idrotten på alla nivåer från nybörjare till elitkastare. Man hoppas nu att informationen man fick på Bosön ska kunna användas vid rörelseanalys hos den enskilda kastaren men även forskning för beskrivning av rörelser vid flugkastning. 
 

28

VM 2020 planering i full gång! #detperfektakastet #tillväxt2025 #vm2020 #Castingsport #flycasting

23

En inspirerande helg är över och nu fortsätter arbetet att få fler tjejer att vilja kasta med spö! Alla dessa kvinnor ska hyllas för sitt engagemang och driv för att få fler att vilja vara en del i gemenskapen. #fjällorna #Castingsport #flycasting #tillväxt2025 #detperfektakastet @fjallorna

24

Träna träna! #Castingsport #tillväxt2025 #detperfektakastet #haspelarenberg #fjällorna